Loodusvaatlus Taas vahtrad õitsevad ja villimardikad kooruvad

Karl Adami
, loodusfotograaf
Copy
Kimalane vahtraõiel.
Kimalane vahtraõiel. Foto: Karl Adami

Pea pool aastat seisid vahtrad raagus. Mõnel olid siiski ehteks viljakimbud, mis mööduvaid leevikesi aeg-ajalt ligi meelitasid. Nüüd, enne rohekate leherüüde ilmumist, on vahtrad taas õitsele löönud. Veel kahe nädala eest jõudsin endamisi mõelda, et küll on niru kevad: vahtralgi pole õisi. Õnneks silmad petsid mind.

Vahtraid pole ma nii rikkalikult õitsemas näinud aastaid, kui üldse. Enam on kodukandis vahtraid koduaedades ja muidugi jõekallastel, kus koprad on nad imekombel jätnud puremata. Nüüd on kallastel kõrguvad vahtrad suisa kollaseks võõbatud ja sumin ja magus nektarilõhn kanduvad kaugemalegi. Meerikkad kollakasrohelised õied pakuvad eelkõige kimalastele tõelist pidusöömaaega.

Rõhtsatesse ja püstistesse kännasjatesse õisikutesse koondunud õied eritavad ohtralt nektarit. Heleda värvuse, hea maitse ja õrna aroomiga vahtramett on peetud väga väärtuslikuks. Ühelt vägevalt vahtralt saab kuni kümme kilogrammi mett. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles