AMETITARKUS ⟩ Eesti sommeljee selgitab, kuidas teha vahet kuival ja magusal veinil (1)

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels / CC0 Licence

Sommeljee Annamari Nikkel selgitab, kuidas poes etiketti lugedes aru saada, kas tegu on kuiva või magusamapoolse veiniga.

«Üks lihtne nipp, kuidas poes etiketti lugedes aru saada, kas tegemist on kuiva või magusama veiniga on jälgida alkoholisisaldust: kui veinis on «kukerpalle» 10,5 promilli või vähem, siis vein maitseb magusamalt, kõrgema alkoholisisaldusega (11 promilli ja rohkem) veinid maitsevalt kuivemalt,» kirjutab Annamari oma blogis

Selle nipi taga on sommeljee sõnul väga loogiline selgitus. Veini valmistamise eelduseks on nimelt küpsed viinamarjad, mis sisaldavad palju suhkrut. Veinipärm hakkab seepeale viinamarjamahlas sisalduvat suhkrut sööma ning selle protsessi tulemusena tekib alkohol. Kui aga pärmile ei anta võimalust kogu mahlas olev suhkur ära «õgida», jääb veini rohkem suhkrut, vähendades ühtlasi ka selle alkoholisisaldust.

Lisaks võivad kuivade veinide etiketil olla terminid nagu Trocken, Brut, Zero/Non Dosage, poolkuivadel Kabinett, Spätlese, Semi Seco, Demi Sec ja täitsa magusatel Doux, Moelleux, Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles