5 põhjust, miks brokoli söömine on sinu kehale hea

Naine
Copy
Brokoli.
Brokoli. Foto: Shutterstock

Maailma kõige tervislikuma köögivilja tiitlit kandev brokoli, teise nimega ka spargelkapsas ja asparkapsas, on roheliste õisikutega kapsaline, millest saab valmistada salateid, vokitoite, suppe, pirukatäidist või ahjurooga. Brokoli sobib ideaalselt ka toorelt suupistevaagnale koos dipikastmega.

Brokoli ostmisel vali võimalikult kompaktne ja tumedavärviline vili, millel võiks olla punakaslilla kõrvaltoon, soovitab Taimne Teisipäev. Hästi valmistatuna on brokoli väga maitsev, vähekaloriline ja kehale tervisliku mõjuga.

Kuidas brokolit säilitada ja valmistada? Pärast ostmist kata vili kilega ja säilita külmkapi külmemas osas kuni 3 päeva, hiljem võivad hakata õisikud avanema ja vili kaotab oma hea maitse ning välimuse. Brokoli ei vaja pikka valmimisaega, vaid piisab paarist kolmest minutist keevas vees või viiest minutist kuumas aurus.

Brokolit tasub süüa, sest:

  1. selles on rohkesti rauda, kaaliumi, kaltsiumi, fosforit;
  2. sisaldab karotenoide, nagu beetakaroteen ja luteiin, samuti foolhapet, C- ja K-vitamiini ning mitmeid B-rühma vitamiine;
  3. tänu suurele kiudainete sisaldusele on kergesti seeditav sobides ka mao- ja soolehaigusi põdevatele inimestele;
  4. sellest on leitud ka bioühendit, millest inimorganismis tekib tugevatoimeline antioksüdant;
  5. selle söömine aitab pidurdada arterite lubjastumist ehk ateroskleroosi.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles