Sommeljee Igor Sööt soovitab süldi kõrvale vahuveini. Loe ka, millised on Eesti parimad joogid 2020 (2)

Britt Rosen
Copy
Sommeljee Igor Sööt ise panustab maitsekirjul pühadelaual väärikale aastakäigu śampanjale, mille värskus, happesus ja täidlus mängivad sellega hästi kokku.
Sommeljee Igor Sööt ise panustab maitsekirjul pühadelaual väärikale aastakäigu śampanjale, mille värskus, happesus ja täidlus mängivad sellega hästi kokku. Foto: Lauri Laan/Eesti Maitsed

Millistest veinidest otsida pühadekuusse ja talveaega sobivaid noote? Kalev Kesküla nimelise parima veinikirjutise preemiaga värskelt pärjatud sommeljee Igor Sööt jagab juhatust ja kutsub klassikast kõrvalehüppeid tegema.

Miks mitte võtta eestiliku jõululaua veinipaletti ka mõni Eesti vein, julgustab sommeljee Igor Sööt, kellele oli see koguni teine kord veini(aja)kirjaniku ja luuletaja Kalev Kesküla nimeline parima veinikirjutaja auhind koju viia.

Kui möödunud korral kogusid kõrgemaid hinnanguid Söödi käsitlused veini hinna kujunemisest ja Vana Maailma veinimeistreid ähvardavast kliimapagulusest, siis tänavu võitis žürii südamed tema lugu «Veinimaa Eesti. Ah, jamajutt! Või siiski mitte?» (edasi.org). Muu hulgas tunnustati teda Kalev Keskülale omase kirjastiili eest: «Inimlik ja soe, samas põhjalik ja süüviv, põnevate näidetega,» tähendasid hindajad, teiste seas veinikirjaniku lesk Liina Kesküla.

Seda fluidumit, mis inimesi kirjatükki lugema paneb, Sööt täpselt sõnastada ei oskagi, küll aga püüab ta kirjutada veinist ühtviisi arusaadavalt asjaarmastajale ja profile, põimides lugudes selgust ja lihtsust tõsiselt võetavuse ning faktitäpsusega. «Mulle meeldib pikkida profilike nüansside kõrvale rahvalikku ja lõbusat, visata vimkat ja nalja,» nendib Sööt, kes oma esimese veiniartikli Lõuna-Prantsusmaa veinidest kirjutas ajakirja Vine üheksa aasta eest ja üsna pea alustas loengute pidamisega ka Eesti sommeljeede erakoolis.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles