Kapsas purgis, magushapult. Proovi Pärnumaa üht hoidisehitti

Britt Rosen
Copy
Magushapu kapsas on üks Riina Luige hoidisehitte. "Selleks sobib tugevaks ja kõvaks küsenud kapsas," ütleb hoidisemeister oma Luige puhetalu köögis kapsast hakkides.
Magushapu kapsas on üks Riina Luige hoidisehitte. "Selleks sobib tugevaks ja kõvaks küsenud kapsas," ütleb hoidisemeister oma Luige puhetalu köögis kapsast hakkides. Foto: Mailiis Ollino

Luige puhketalus Pärnumaal Võistes läheb purki ka magushapu kapsas, millest on saanud kohalik kapsastaar. Perenaine Riina Luik ahvatleb oma õrna tšillivinega kapsast koduköökides järele proovima.

Võib vaid ette kujutada, millised kapsakuhjad vallutavad ühe Pärnumaa nimekama hoidisemeistri Riina Luige taluköögi paari päeva pärast, kui tema majapidamises Võistes kogub tuure kapsa purkipanemise kõrgaeg.

«Kapsas peab olema parajalt kõva, tugev ja krõmps. Liiga noorelt ja värskelt kipub see keetmisel püdelaks minema,» räägib naine, kelle hoidistamiskäekiri ning maksapasteedikunst on paljudele püsi- ja juhukundedele tuttav nii laatadelt, kohalikust OTTi otse-tootjalt-tarbijale ringist kui ka Pärnu-Riia maanteelt Pärnamäede pagaripoe riiulilt.

Tema purgikapsa menüüs leidub hapukapsast avokaadoga ja ilma, samuti Mulgi kapsast, mida naine ise armastab üle kõige. Selle valmistamise viis kõlab eriliselt: ta laseb sel leivaahjus kuus kuni seitse tundi rahulikult küpseda. Paneb ahju, kui kuumakraade on 350, ja kuni kraadid sajani jahtuvad, kapsas valmibki.

Ent rahva hulgas on neist kõige nõutum hoopis magushapu kapsas. Kuidas, kas magushaput kapsast võib tõesti purki panna, imestavad paljud. «Jah, muidugi saab, hoidistada saab peaaegu kõike!» kinnitab rõõmsa meele ja hoogsa hoiakuga Riina Luik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles