Talvise tee leiab aiast ja metsast

Toivo Niiberg
, psühholoog
Copy
Teed sobib teha nii aed- kui ka metsvaarikast, aga metsvaarika oksad annavad parema maitsega joogi.
Teed sobib teha nii aed- kui ka metsvaarikast, aga metsvaarika oksad annavad parema maitsega joogi. Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Minu vanaema peamine talvine ravimtee, aga ka talveõhtul kaminatule paistel joomiseks oli metsvaarikavarretee, harvem joodi mustikavarreteed ning kõhuhädade ja kõrvetiste korral lepakäbiteed.

On selge, et talvistesse vartesse on kogunenud hulgi igasuguseid varuaineid, millest kevadel kasvatada uus lehemass. Värskelt korjatud ja kuivatamata varretükkidest saab kibeda ja rohumaitselise tee. Sama kehtib kõigi varre- ja võrseteede kohta.

Metsvaarikavarred

Olen maitsenud aedvaarikavartest valmistatud teed, aga see jääb siiski lõhna osas metsvaarikale alla. Teisalt näitavad teadusuuringud, et ainete sisaldus vaarikavartes varieerub, suurt erinevust mets- ja aedvaarikavartel ei ole, pigem sõltub kõik kasvupiirkonnast ja pinnasest.

Koostisainete sisaldus on kõige suurem varte puitumata tipus. Kuna vaarikavarred on eluealt kaheaastased, on tähtis, mida eelmisel suvel sinna jõuti koguda, et tagada elujõud järgmisel kevadel. Vaarikavarreteeks lõigake varte keskkohast ülemine osa ja see omakorda diagonaalse lõikega 5–6 cm pikkusteks tükkideks.

Hiljem kodus lõigake jämedamad varred omakorda pikuti pooleks, kuivatage kogu varremass õhukese kihina toasoojas ja säilitage riide- või paberkotis. Raviomadused säilivad kaks aastat. Vaarikavarretee sobib külmetuse, gripi, angiini, kehvveresuse, valuliku menstruatsiooni, kõhuvalu, kinnise köha, peavalu ja väsimuse leevendamiseks ning palaviku alandamiseks. Kuna vaarikavartes leidub palju puriiniühendeid, ei tarvitata neid podagra ja neerupõletiku korral.

Tavalise metsvaarikavarretee valmistamiseks võtke liitri vee kohta 2 kuhjas sl või korralik peotäis kuivatatud ja veidi peenestatud vaarikavarsi. Laske veel kinnises nõus keema tõusta (ei keedeta), jätke tasasele kuumusele kaane alla tõmbama (vanasti lükati kann teega pliidiplaadi serva tõmbuma), kuni tee muutub punaseks (15–20 minutit). Tee kõrvale pakkuge meega määritud täisteraröstsaia või -leiba.

Värskelt korjatud ja kuivatamata varretükkidest saab kibeda- ja rohumaitselise tee.

Kuna valmistasin peaaegu kannutäie teed, siis jäi osa seisma hommikuni. Hommikul kannu vaadates paistis, et seal on punane vein…

Ohatise korral valage 2 sl kuivatatud peenestatud vaarikavartele peale pool liitrit keeva vett. Laske termoses 2 tundi seista ja kurnake. Jooge pool klaasi 4–5 korda päevas.

Köha vastu soovitatakse liitri keeva vee kohta võtta 2 kuhjas sl peenestatud vaarikavarsi ja keeta neid kinnises nõus tasasel tulel 10 minutit. Laske jahtuda ja tarvitage poole klaasi kaupa 4–5 korda päevas enne sööki.

Mustikavarred

Mustikavarretee on kasulik suhkruhaigetele, kuna aitab korrastada vere suhkrusisaldust. Oletatav toimeaine on neomürtilliin, mis toimib kui taimne insuliin. Mustikavarretee vähendab veresuhkrut ja taastab kõhunäärmerakke.

Mustikavarred lõigake mustikapuhma pealt 10–15 cm pikkuselt, hiljem kodus 0,5–1 cm pikkusteks tükkideks, kuivatage toatemperatuuril õhukese kihina ja säilitage riidest või paberist kotis. Raviomadused säilivad kaks aastat.

Mustikavarretee: valage 3 sl peenestatud mustikavartele peale 3 klaasi keeva vett. Seejärel kuumutage tasasel tulel kinnises nõus 15 minutit (soovitatav keevaveevannis). Laske jahtuda toatemperatuurini ja kurnake. Tarvitage poole kuni ühe klaasi kaupa pärast iga söögikorda veresuhkru vähendamiseks ja janu kustutamiseks, soovitatav päevakogus on 3 klaasi.

Teine mustikavarretee valmistamise moodus on säärane: 2 sl peenestatud vartele valage peale 2 klaasi keeva vett, laske termoses 3–4 tundi seista, kurnake ja tarvitage pool klaasi korraga pärast iga sööki.

Lepakäbid

Ravimiks kõlbavad nii musta lepa kui ka sanglepa käbid. Käbisid korjatakse novembrist märtsini. Vanad eestlased kuivatasid talvel puu otsast korjatud käbisid saunalaval. (Mahakukkunud käbid on raviomadused sageli kaotanud ja hakanud kõdunema.) Käbisid võib vabalt kuivatada ka õhurikkas ja soojas ruumis. Säilitage riidest või paberist kotis. Ravitoime püsib kuni kolm aastat. Lepakäbiteed ja tõmmist kasutatakse rahvameditsiinis kõhulahtisuse ja soolepõletiku vastu. Tee sobib kõhuhädade korral hästi ka lastele ja nendele, kes tarvitavad palju muid ravimeid, sest sel pole mingeid kõrvaltoimeid.

Lepakäbitee valmistamiseks võtke 1 kuhjas tl kuivatatud peenestatud lepakäbisid 1 klaasi keeva vee kohta, laske termoses tund tõmmata ja kurnake. Kõrvetiste korral jooge neljandik klaasi 3–4 korda päevas pärast sööki. 1 klaas päevas korraga kõhulahtisuse vastu, soolepõletiku korral lonkshaaval päeva jooksul.

Ärge kasutage rinnaga toitmise ajal, sest vähendab rinnapiima teket. Küll aga sobib juua naistel, kes soovivad last rinnast võõrutada.

Kirss ja must sõstar

Kirsioksakooretee on samuti maitsev ja raviv. Teest on tõhus abi külmetushaiguste korral. Ka aitab kirsiokstest tõmmis korrastada sooletegevust, alandada vererõhku ja reguleerida veresuhkrut, leevendada reumavaevusi ja podagrat. Korjatud kirsiokstelt võiks terava noaga eemaldada koore ja see kuivatada – nii saame veelgi väärtuslikuma teematerjali. Kuivatatud kirsikoort säilitage tumedas tihedalt suletavas klaasnõus või plekkpurgis kuni aasta.

Kui kevadel vajaks musta­sõstrapõõsas nagunii harvendamist, võib juba talvel sealt tee tarbeks oksi lõigata.
Kui kevadel vajaks musta­sõstrapõõsas nagunii harvendamist, võib juba talvel sealt tee tarbeks oksi lõigata. Foto: Urmas Luik/Pärnu Postimees

Tavalise tee valmistamiseks võtke 3 klaasi keeva vee kohta 3 kuhjas tl kuivatatud kirsikoort. Ajage vesi keema, lisage kuivatatud kirsikoored ja keetke tasasel tulel kinnises nõus 10 minutit. Laske jahtuda ja kurnake. Ülejäänud teed säilitage termoses. Päevane kogus 2–3 tassi.

Mustasõstraokstest tee on aromaatne ja meeldiva maitsega. Tee valmistamiseks korjake peenemaid 5–8 cm pikkuseid oksatippe. Kodus lõikuge need 1–1,5 cm pikkusteks ja kuivatage õhukese kihina toasoojas. Säilitage paberist või riidest kotis. Säilivusaeg 2 aastat.

Mustasõstraokstest teed tarvitage külmetushaiguste ja peavalu vastu. Teeks võtke klaasi keeva vee kohta 1 kuhjas tl peenestatud mustasõstraoksi, laske kinnises nõus jahtuda, kurnake ja jooge.

Musta sõstra varretõmmis vabastab organismi tõhusalt liigsest kusihappest nii podagra kui ka kivitõve korral. Tõmmise valmistamiseks asetage liitrilisse termosesse suur peotäis peeneks lõigutud kuivatatud mustasõstravarsi, valage peale liiter keeva vett, laske 2–3 tundi seista ja kurnake. Jooge 2 sl enne iga söögikorda paar kuud järjest, et väljutada kusihappe soolad liigestest.

Ilusaid talviseid teeõhtuid kamina- ja küünlatule valgel üksi, pere või sõprade seltsis!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles