Ema tuli tuppa ja andis korralduse: «Lapsed, varsti-varsti susatakse, pange padjad ümber kõrvade.» Esimene and, mille suure kisaga elu kaotanud kodusiga perele andis, oli kõri juurest kaussi vulksuv aurav veri – Eesti jõululaua lahutamatuks osaks olevatele verivorstidele nime andev koostisosis.

Kui kodune seatapmise traditsioon on Eestis sama hästi kui lõppenud, siis verivorstide toppimise ja keetmise kunstist hoiavad visad perenaised kahe käega kinni. Lõuna-Eesti Postimehe palvel tõmbasid viis seto perenaist jõulude eel kätte kummikindad, et teha üks laar tumedaid rõngaid.

MTÜ Satserinna perenaised alustavad verivorstitegu. Vasakult: Helju Mikitalo, Sirje Kruusamägi, Ingrit Kala, Tiina Lillestik ja Aino Lõiv. 
MTÜ Satserinna perenaised alustavad verivorstitegu. Vasakult: Helju Mikitalo, Sirje Kruusamägi, Ingrit Kala, Tiina Lillestik ja Aino Lõiv. Foto: Arved Breidaks / Lõuna-Eesti Postimees
Kommentaarid
Copy