Kanatiivad on parim meetoit

Sigrid Koorep
, reporter
Copy
Meefestivalil valiti tänavuseks parimaks meeroaks mesised tšilli-kanatiivad, mille autor oli kohaliku kooli kokk Viiri Vilgats.
Meefestivalil valiti tänavuseks parimaks meeroaks mesised tšilli-kanatiivad, mille autor oli kohaliku kooli kokk Viiri Vilgats. Foto: Marko Saarm / Sakala

„Ikka on veidi uhke tunne, aga kas see just üldse parim meetoit on...” jäi oma rõõmu väljanäitamisega tagasihoidlikuks Kitzbergi gümnaasiumi kokatädi Viiri Vilgats, kelle mesised tšilli-kanatiivad kuulutati läinud nädalavahetusel Karksi-Nuias toimunud meefestivalil parimaks meeroaks.

Septembri hakul toimuva festivali üks lahutamatu osa on ikka ja alati olnud meeroogade võistlus, kus osalejad on välja pannud nii soolast kui magusat suupoolist. Seekord oli festivali peakorraldaja, Karksi-Nuia kultuurikeskuse juhataja Kai Kannistu sõnul degusteerijatele toodud 19 meetoitu. Publiku lemmiku tiitli sai toorjuustu-meekook, mille autor oli Viivika Sarv, kes on varem näiteks oma purki panduga säranud Olustvere hoidisemessil.

Meeroogade valikus olid festivalil veel näiteks mee-õuna-taco’d, makroonid ning loomulikult kõiksugused koogid, küpsised ja hoidised, mille koostises linnumagusat kasutatud.

Oma võidust sai Viiri Vilgats teada hiljem, kui meefestival oli juba lõppenud. „Sõbrannad hakkasid helistama ja õnnitlema,” rääkis ta. Kindlat retsepti tal võidutöö jaoks öelda polegi. „Teen ju maitse järgi. Ikka maitsesin ja siis panin mett suurest purgist.” Kokku võis marinaadi minna 150–200 grammi mett, tublisti tšillit, küüslauku ja veel kõike muud, mis kokale köögist kätte juhtus ja tundus marinaadi passivat. „Kana oli igatahes poolteist kilo,” sõnas Vilgats.

Meefestivali peeti 2017. aastal meepealinnaks kuulutatud Karksi-Nuias tänavu 12. korda. Lisaks meetoitude hindamisele sai näha tuletantsu ja peeti laata. Samuti arutleti mesinduse üle.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles