Pildid: Küüslaugufestival tõi Kuremaa ranna ja pargi rahvast täis

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy

Täna hommikul algas Jõgeva lähistel Kuremaal 12. küüslaugufestival, kus terve päeva sisustavad tosin artisti. Festival ja laat kestavad õhtul kella kuueni.

Nagu sündmuse nimigi ütleb, leidub festivali laadal erakordselt palju küüslauku ning küüslauku sisaldavaid tooteid. Näiteks Kõlleste Garlic pakkus lisaks värskele küüslaugule veel ka marineeritud küüslauku, küüslaugu võiet ja meega segatud küüslauguvõrseid, millega saab marineerida liha või süüa seda purgist otse lusikaga. «Väga särtsakas suutäis, mis hommikul süües veel õhtulgi tunda annab,» märkis Kõlleste Garlic telgis uudistoodet tutvustanud müüja.

Küüslaugu kilohind jäi laadal 5–10 euro vahele. Tartumaal küüslauku kasvatav Kalmer Rattik sõnas, et tänavu on keskmine küüslaugusaak. «Küüslauku tasub Eestis müügiks kasvatada küll, aga kahjuks tuleb meile liiga palju Läti ja Poola päritolu küüslauku sisse, mis kodumaist turult välja tõrjub,» sõnas Rattik.

Külastajad said festivalile sisenedes märkida Eesti kaardil paiga, kust nad kohale on tulnud. Näiteks oli kollane täpp kaardil kleebitud Ruhnu saarele ning tulijaid oli ka Saaremaa lääne servast Kihelkonnast.

Abikaasad Kaja ja Ants olid küüslaugufestivalile tulnud Pärnumaalt Läti piiri äärsest Tali külast. Küüslaugufestivali väisasid nad teist korda. «Eelmisel aastal oli jube vihmane,» meenutas Ants. Abikaasad sõnasid, et sõitsid mitusada kilomeetrit, et tulla Kuremaale festivalile. «Aga see on hea eesmärk ringi sõitmiseks ja eks tee peale jääb ka muid kohti,» lisas Ants.

Esimene küüslaugufestival leidis aset külmapealinnas Jõgeval 2008. aastal. Vahepeal, 2015. aastal kolis festival Jõgevalt Ülenurmele, kuid 2017. aastal tõi Jõgevamaa põllumajandustootjate liit festivali Jõgevamaale tagasi. Sellest ajast saati võõrustab küüslaugufestivali Kuremaa alevik.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles