Saa teada: kas menüü sisaldab liiga palju soola?

PM Tervis
Copy
Soola tarbimisel peab pidama silma peal.
Soola tarbimisel peab pidama silma peal. Foto: Sue Martin / PantherMedia / Sue Martin

Sool ehk keedusool koosneb 40 protsendist naatriumist ja 60 protsendist kloorist. Naatrium on eluks vajalik mineraalaine, kuid selle liigne tarbimine võib organismi kahjustada. Päevas võid süüa kuni kuus grammi soola.

Naatriumi leidub peaaegu kõikides toitudes. Meie igapäevasest naatriumi tarbimisest moodustab suure osa töödeldud toitudesse lisatud sool. Vähesel määral leidub naatriumi looduslikult ka näiteks värskes lihas ja köögiviljades.

Suurimateks naatriumiallikateks on eri soolad, puljongipulber, sojakaste, valmistoidud, konservid, soolatud ja suitsutatud tooted, aga ka juust, leib, lihatooted, oliivid, ketšup.

Tervise Arengu Instituudi soolakalkulaatori abil saad teha selgeks, kas päevane menüü püsib soovituslikes piirides.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles