Aasta lühimaks ööks: grilli jaaniks burgerit, kapsasteiki ja salatit

Britt Rosen
Copy
Veiseburger.
Veiseburger. Foto: Tiina Oja

Burgerimood ei näita söögikohtades sugugi vaibumise märke. «Pigem vastupidi. Tänavatoidu trend aina paisub,» ütleb Viru Burgeri peakokk Mart Klaas ja kutsub grill-liha ja vorstikeste asemel burgerit jaaniõhtu menüüsse võtma. Selle suve popimaks grillitoiduks ja lihakõrvaseks on aga sütekuumad kapsasteigid või salatipea.

Mõistagi on see moehamburger, millest Viru keskuse Park’la katuseterrassi suvise pop-up tänavatoiduleti kokk Mart Klaas kõneleb, kohalikest värsketest komponentidest, ja mis kõige iseloomulikum, koka autoripitseriga. Viimast, muide, tuleb meiegi tänavatoidukohtadesse aina juurde: Mart Klaas on üks neist kokkadest, kes on pärast aastaid kõrgetasemelises restoraniköögis või ka selle kõrvalt otsustanud vähemalt mõnda aega lihtsamale ja kirevamale (tänava)toidule keskenduda. Tema oli näiteks mitu aastat Tallinna ühe esirestorani, Art Priori peakokk ja töötas läinud suvel samas ametis Võsul Wöses. Kahest Kokast ja Öst tuntud Ranno Paukson seisab aga leti taga Balti jaama turul toidubaaris Kaval Rebane, mille krõbekana kogus kiiresti rohkeid austajaid.

See suundumus tähendab tänavatoidule, sealhulgas burgerile, ainult head: põnevat maitset ja originaalset käekirja on rohkem. Aga ka kvaliteeti, sest gurmeerestorani taustaga tulevad kaasa põhjalikumad teadmised toidukeemiast, kokandusvõtetest ja maitsete sobitamisest. «Näiteks 250 ahjukraadi pole küpsetamiseks ikka päris sama, mis 300,» tähendab kokk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles