Varasuve köögitäht rabarber: katseta uusi koogikooslusi (1)

Britt Rosen
Copy
Külli Väli ja tema rabarberipuhmas Supilinnas.
Külli Väli ja tema rabarberipuhmas Supilinnas. Foto: Sille Annuk

Homme peetakse Järvamaal Roosna-Alliku mõisaõuel kolmandat korda rabarberifestivali, mille üheks firmamärgiks on kahe senise üritusekevadega saanud hobikokkaja Külli Väli rabarberikoogid. Kes sinna maiustama ei jõua, võib tükikest tema koogikunstist ise järele proovida.

Külluslik, beseekihiga kaetud ja kondenspiimase täidisega rabarberikook on kahel läinud korral olnud üks rabarberifestivali hitte, mis hobikokkaja Külli Väli telgiletist esimeste hulgas otsa saab. Teiseks küpsetiseks, millel on tavaliselt rohkem lööki, nimetab ta rabarberiga toorjuustukooki. Kolmas, mis samuti läheb tema koogirepertuaarist alati rahvale peale nii Roosna-Alliku mõisahoovis kui ka ükskõik millisel perepeol, on eesti kodude klassika, biskviitkattega rabarberikook. Kõiki kolme lubab ta ka homme pakkuda. «Ilmselt tuleb koogikaardile ka rabarberi-Tosca,» ütleb ta.

Tegelikult on sealtsamast Roosna-Allikult kümnelapselisest suurperest pärit tartlase Külli Väli kõik rabarberiküpsetised festivali lõpuks läbi müüdud. Ta mäletab, et esimesel aastal tegi ta vähem kooke – liigagi vähe, sest pooleteise tunniga oli kõik läbi müüdud ja lõpuks tuli publiku tungival soovil ära müüa isegi biskviitkoogi servad. Selle kogemuse võrra targemana küpsetas naine möödunud kevadel festivaliks koos õetütre Birgitiga juba 17 erinevat kooki, ühe keeksi ja kahte sorti muffineid. Lisaks tegi üks õdedest, Anu, rabarberileiba, vennanaine Jaana aga rabarberisiirupit. Samuti keetis Väli rabarberimoosi: «Küll kaneeli, kardemoni ja ingveriga. Aga ka koos aprikoosi, apelsini või banaaniga saab rabarberist maitsvat keedist,» annab Väli moosikeetjaile vihje. Siiski, moosipurgid kookidega võrreldes festivalil nii hästi ei lähe, ikka jääb mõni alles – küllap keedavad seda paljud ise.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles