Õige toiduvalik aitab leevendada põlvevalu

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Wavebreakmedia ltd / PantherMedia / Scanpix

Medical News Today vahendab uuringut, kus leitakse, et madala süsivesikusisaldusega dieet võib leevendada põlveliigese otseoatriiti põdevatel inimestel.

Põlve osteoartriiti põeb umbes 10 protsenti meestest ja 13 protsenti naistest vanuses 60 ja üle selle. Mõne hinnangu kohaselt on selle tõttu kimpus 40% üle 70-aastastest inimestest.

Ravi on sageli kas invasiivne või põhjustab soovimatuid kõrvaltoimeid, seega on uurijad otsustanud uurida, kas muudatused menüüs leevendada mõningal määral valu.

Ajakirjas Pain Medicine avaldatud uuringus jälgisid teadlased madala süsinikusisaldusega ja madala rasvasisaldusega dieedi mõjusid 21 täiskasvanul vanuses 65–75, kellel oli põlve osteoartriit.

Teadlased leidsid, et madala süsinikusisaldusega dieet vähendas igapäevategevuste käigus tajutavat valu. Tulemused olid märgatavalt paremad kui neil, kes jälgisid madala rasvasisaldusega dieeti või ei teinud oma toitumises üldse muudatusi.

„Paljud valuvaigistid põhjustavad mitmeid kõrvaltoimeid, mis võivad nõuda teiste ravimite vähendamist. Meie toitumise kasulikud kõrvaltoimed võivad olla aga südamehaiguste ja diabeediriski vähenemine ja kaalulangus – enamik ravimeid seda ei suuda,"  kommenteeris uuringu üks juhtivaid autoreid Robert Sorge.

Liha söövate inimeste jaoks oleks head valikud lahja liha nagu sisefilee ja kana rinnafilee. Kala ja munad on samuti madala süsivesikusisaldusega nagu ka lehtköögiviljad, sealhulgas lehtkapsas ja spinat.

Heaks lisanduseks toidulauale on ka lillkapsas, brokoli, pähklid, seemned, pähklivõi, kookospähkliõli, oliiviõli ja piimatooted. Neile, kes soovivad vältida loomseid saadusi, on tofu ja sojaubadest valmistatud tempeh head madala süsinikusisaldusega alternatiivid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles