Uuring: kaalu langetav eakas peab tarbima valgurikast toitu

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sageli kaasneb eakatel dieedi pidamisega ka lihasmassi vähenemine ja luude hõrenemine.
Sageli kaasneb eakatel dieedi pidamisega ka lihasmassi vähenemine ja luude hõrenemine. Foto: Lee Torrens / PantherMedia / Lee Torrens

Uues uuringu tulemuste kohaselt peaks eakamad inimesed dieeti pidades sööma kõrge valgu- ja madala kalorisisaldusega toitu, sest just nii võivad eakad langetada kehakaalu, samas säilitavad nad lihasmassi ja paraneb nende luutihedus.

Medical News Today kirjutab, et kui eakad soovivad või on sunnitud kaalu langetama, kaasneb sellega sageli luutiheduse vähenemine ning väheneb ka lihasmasss. See on aga väga ohtlik, sest nii on neil keerulisem elada igapäevaselt aktiivset elu, samuti suureneb vigastuste oht.

Hiljutine uuring näitas, et kõrge valgusisaldusega ja madala kalorsusega toit aitab kõrgemas eas täiskasvanutel neid probleeme vältida. Katsete käigus selgus, et kõrge valgusisaldusega ning madala kalorsusega dieeti pidanud rühmas langes inimestel kaal kõige rohkem, samas ei vähenenud nende lihasmass.

Samuti kaotasid nad kaalu just kõhu-, puusa- ja reite piirkonnast, mis on olulised, et vähendada näiteks diabeedi- ja insuldiriski. Seeniorid peavad igal juhul oma toidusedeli üle vaatama, sest nende vajadused muutuvad – lihasmass väheneb ja nad ei kuluta igapäevaselt enam nii palju kaloreid, kui varem, seega kõrge kalorsusega toitu tuleks vältida.

Soovituslik menüü sisaldab puuvilju, köögivilju, täisteratooteid, väherasvast liha, mereande, linnuliha, munasid, kaunvilju ja madala rasvasisaldusega piimatooteid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles