Pea meeles: toorest piparkoogitainast ei tohi mingil juhul süüa

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: pixabay.com

Kuigi paljud meist on lapsepõlvest harjunud toorest tainast sööma, ei tohiks seda tegelikult mingil juhul teha. Tasub meeles pidada ka piparkookide küpsetamise ajal, sest piparkoogitainas on ju, teadagi, väga maitsev ka toorena.

Miks siis ei tohi? Sest on raske leida hullemat võimalust pühade rikkumiseks kui kolibakter või salmonelloos, vahendab portaal TreeHugger. Muidugi on tõenäosus väike, kui kasutad kontrollitud mune, aga milleks pühade ajal riskida? Kui aga ostad mune kuskilt, kus neid ei kontrollita, on ka risk kohe märksa suurem.

Kuid probleemitekitajaks pole vaid munad: ka toores jahu on ohtlik. Ja sellega pole väga paljud kursis. 2016. aastal näiteks oli Ameerika Ühendriikides kolibakteripuhang, pühade ajal pandi see diagnoos 63 inimesele. Kõik neist olid söönud toorest tainast.

Kolibakterit levitab toores jahu seetõttu, et teraviljale, millest jahu jahvatatakse, ei tehta reeglina mingit bakteritõrjet. Nii jääb seal ellu kõik, olgu hea või halb. 

Keetmisel, küpsetamisel ja muul kuumtöötlemisel hävivad nii salmonella- kui kolibakterid. Toores tainas on nad aga kõik täiesti elujõulised.

Nii et kui sa ei taha oma pühade riskimisega rikkuda, ei maksaks toore tainaga tõepoolest maiustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles