Söögem nagu soomlased datlikooki

Sirle Matt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui Raija datlikooki valmistab, ütlevat tema kaasa Timo alati: “Raija, ära unusta tuhksuhkrut!”
Kui Raija datlikooki valmistab, ütlevat tema kaasa Timo alati: “Raija, ära unusta tuhksuhkrut!” Foto: Mailiis Ollino

Äsja 70 aasta juubelit tähistanud ja sealjuures viimased 13 aasta Pärnus elanud soomlane Raija Hyttinen-Moisio ei mäleta enam täpselt, millal maitses lapsepõlves esimest korda Soome traditsioonilist jõulumagustoitu taatelikakku’t, eesti keeli datlikooki või -keeksi. “Minule on aina meeldinud see,” ütleb ta soome-eesti segakeeles. Raija õde seevastu tegevat “öäk”, kui talle seda pakutakse.

Etteruttavalt kinnitab eestlasest reporter, et Raija küpsetatud datlikeeks on imehea, parim, mida seni saanud: mahlane ja viib keele alla.

Nii reporter kui fotograaf imestavad Raija jutu peale: kas siis juba nii ammusel ajal oli Soomes datleid saada? “Jah, oli,” väidab Raija, aga toona tuli kivid ise noaga välja võtta ja datlid hakkida. Veel mõni aasta tagasi polnud Pärnus hakitud datleid müügil, aga tänavu leidis Raija need siinsest hulgilaost.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles