Üllatav toit, mis aitab talvel tervist hoida ja võitleb vananemisega

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seenepasta.
Seenepasta. Foto: Jongjai Jongkasemsuk / PantherMedia / Scanpix

Talvine aeg – eriti jõuluaeg – on kaalulangetamiseks väga raske aeg ja nõuab vankumatut motivatsiooni. Kuna külmal hooajal süüakse ka teisi toitusid kui suvel, tuleb erilist rõhku panna sellele, mida oma taldrikule valida.

Üks roog, mis on saanud toitumissoovituste seas ebaõiglaselt vähe tähelepanu, on eestlaste toidulaual aukohal olnud ka jõuluajal. Selleks on seened, mida toitumisnõustaja Keith McNiveni sõnul tuleks talvel veelgi rohkem süüa kui suvel.

«See valik ei pruugi sind kõige rõõmsamaks teha, aga kui sa vähegi seeni talud, siis tuleks nende söömiseks aega võtta,» ütles ta väljaandele Red. «Seentes on lai valik toitaineid ja vitamiine, mistõttu on need talvetoite valmistades väga hea valik.»

Seened on väga mitmekülgne toiduaine, sest neid saab lisada kõikvõimalike söökide sisse. Seentes ei ole rasva ega kolesterooli, neis on vähe soola ja kaloreid. Boonuseks on seentes palju antioksüdante, vitamiine ja mineraale, mis aeglustavad vananemisprotsesse ja toetavad immuunsüsteemi. Külmal aja, kui on pidev viiruste oht, kulub see marjaks ära.

Kõige rohkem väärivad seened kiitust seleeni külluse tõttu. See antioksüdant toetab kognitiivset funktsiooni, leevendab kilpnäärmeprobleeme ja toetab viljakust.

Seeni saab edukalt kasutada paljudes toitudes liha asemel. Need sobivad hautistesse, pajaroogadesse, pastasse ja ka liharoa lisandiks. Kindlasti ei puudu ühelt eeskujulikult jõululaualt marineeritud seened.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles