Rabarberi ja karulaugu söömisel tasub olla hoolas

Anne Põder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karulauk kasvab metsa all ja seda on lihtne piibelehtedega segamini ajada.
Karulauk kasvab metsa all ja seda on lihtne piibelehtedega segamini ajada. Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja

Terviseamet tuletab seoses soojade ilmade saabumisega meelde, et nii mõnigi aias või metsas tärkav taim võib söömisel olla tervisele kahjulik ning põhjustada tõsise tervisehäda.

Igal kevadel saab mürgistuse infoliin 16662 mitmeid kõnesid mürgiseid taimi söönud inimestelt või nende lähedastelt. Kuigi näiteks rabarberi noored varred on söögikõlbulikud ning taime lehti võib väikeses koguses kasutada supi maitsestamiseks, ei tohiks tulenevalt rabarberilehtede maksatoksilistest omadustest neid kasutada ei smuuti ega pesto valmistamiseks.  

Kindlasti tuleb ettevaatlik olla ka maa sees leiduvate juurikate toiduks tarvitamisel – näiteks võilillejuurika asemel on toitu valmistatud mürgisest karumustika juurest. Samuti on inimesed karulaugu asemel söönud piibelehe ja mürgise sügislille lehti. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles