Kohvimeister Henry Politanovi jaoks on kohv seltskonnajook

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Henry Politanov
Henry Politanov Foto: Liis Reiman

Möödunud aastal Tallinn Coffee Festivali Estonian Cupping Championship meistritiitli pälvinud Henry Politanov toimetab igapäevaselt The Brick Coffee Roastery röstikojas ning meenutab, et finaalis tuli võit hoolimata kõrvetatud suust.

Henry, kui palju sa päevas ise kohvi jood?

Kuna ma tarbin päris palju kohvi maitsmisel ja töö tõttu, siis niisama ma väga palju ei joo. Külalistega koos olles joon hea meelega, aga üksinda mulle kohvi juua ei meeldi. Keskmiselt tuleb ehk kuni kaks tassi päeva kohta.

Kas mäletad oma esimest kohvijoomise kogemust?

Ma ei mäleta küll täitsa esimest kohvi joomise kogemust, aga üks esimesi mälestusi kohviga on ikka vanaema juures - rohke piima ja suhkruga. Siiani viib sellise kohvi joomine mind tagasi lapsepõlve. Tahaks kohe ühe kurgivõileiva kõrvale haarata.

Võitsid möödunud aastal Tallinn Coffee Festivalil cuppingu võistluse. Kuidas sa selleks võistluseks valmistusid ja kui kergelt/keeruliselt võit tuli?

Foto: Erakogu

Kui täiesti aus olla, siis ega ma spetsiaalselt ette ei valmistunud. Nimetagem võistlusele eelnenud kaheksat aastat tööd ja õppimist ettevalmistuseks. Mingis mõttes tuli võit kergelt, mingis mõttes raskelt. Raskeks tegi see, et finaalis kõrvetasin esimese kohviga kohe suu ära ja ei tundnud seejärel enam väga maitseid. Kergeks tegi see, et see on midagi, mida ma teen nagunii igapäevaselt.

Kas oled ka maailmas toimuvatel kohvivõistlustel silma peal hoidnud? Milline seal tase on?

Natukene ikka olen, aga mitte liiga palju. Tase tundub hea, minnakse ikka päris pööraseks juba detailidega ja mulle see meeldib. Eriti rõõmustav on see , et aina rohkem on maailmameistrite hulgas kohvi päritolumaadelt tulnud inimesi. See tähendab, et info hakkab aina rohkem jõudma farmeritele, mis omakorda muudab kohvi toorainena aina paremaks.

Costa Rical
Costa Rical Foto: Erakogu

Mida peaks tegema algaja kohvisõber, kes tahaks end samuti sellisel võistlusel proovile panna?

Algaja kohvisõber peaks ennast võistlustele kirja panema ja siis tulema minu juurde koolitusele ;) 

Osaled cuppingu võistlusel ka sel aastal. Kas oled selleks kuidagi spetsiaalselt ette valmistanud?

Valmistun igapäevaselt oma tööd tehes, lisaks on mul üks kuulus õpilane, keda võistlusteks koolitan.

Kui olulised sellised võistlused barista jaoks on?

Maailma mastaabis on väga olulised, eriti kui räägime maailmameistrivõistlustest ja oma riigi esindamisest enda erialal. Sama tähtis, kui sportlase jaoks oma riigi esindamine - tunnustus ja areng läbi võistlusmomendi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles