Kiudained toidus võivad aidata diabeedihaigete tervist parandada

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vegetables on wood.
Vegetables on wood. Foto: Mythja Photography/PantherMedia / Mythja Photography

Kiudainete poolest rikas toit leevendas uuringus suhkruhaigust, alandas kaalu ja parandas verenäitajaid. 

Rohkelt puu- ja juurvilju sisaldav toit võib aidata ravida teist tüüpi diabeeti, sest muudab kõhus elavaid baktereid, vahendab New Scientist.

Hiina teadlased võrdlesid kahe erineva dieedi mõju teist tüüpi diabeediga inimestele. 16 katseisikut jälgisid 12 nädala jooksul madala rasva- ja süsivesikusisaldusega dieeti. Teine, 27 inimesest koosneb grupp sõi palju kiudaineterikkaid toite nagu täistera, seemned ja juurviljad.

Mõlemad grupid kasutasid samal ajal ravimit akarboos, mis pani neid tärklisi tavapärasemast aeglasemalt seedima. See aitab tärklisel jõuda jämesoole, kus soolestiku mikroobid seda toiduks tarvitavad.  

Katse lõpuks oli näha, et 89 protsendil kõrge kiudainesisaldusega dieedil olnud inimestest oli näha paranemist keha võimes veresuhkru taset reguleerida. Teises grupis oli paranemist näha 50 protsendil osalejatest. Rohkem kiudaineid tarbinud osalejad kaotasid ka rohkem kaalu ja neil olid tervislikumad verelipiidide näitajad.

Selle katse tulemusi ei saa üle kanda kõigile suhkruhaigetele, sest enamikele ei ole ravimit akraboos välja kirjutatud. Ka Eestis ei ole see väga levinud. Sellegipoolest võivad kõik inimesed kiudainete tarbimisest kasu saada, sest need on soolestikubakteritele kasulikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles