Kui ohtlikud on teravad tšillipiprad?

Hanna Kangro
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Enamik teab, et terava tšillipipra söömisel võib nina hakata vett jooksma ja huuled tulitama. Kas aga võib juhtuda ka midagi hullemat?

Tšillipiprad teeb teravaks nende sees olev kapsaitsiin ehk mida suurem kapsaitsiini kontsentratsioon, seda teravam on pipar, kirjutab Real Simple. Sellegipoolest on isegi väga teravate tšillide ohtlikkus tervisele üle võimendatud, kuid ikkagi tasuks nendega ettevaatlik olla.

Nimelt väga teravat tšillit süües saab aju n-ö valusignaali, mis võib omakorda tekitada iiveldust, oksendamist ja kõhuhädasid. Seega võivad pipra koostisosad oksendades söögitoru ärritada ning just see ärritus võib olla ohtlik. Näiteks 2016. aastal põletas üks mees sel viisil peaaegu täielikult ära oma söögitoru ja seda ainuüksi üliterava pipra tõttu.

Samas on tšillil ka palju tervistavaid omadusi. Kõige muu kõrval võivad näiteks teatud piprad aidata ka kaalu ja isu vähendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles