Tasub teada: mida süüa või vältida, kui kurguvalu kimbutab

PM Tervis
Copy
Munapuder on hea valguallikas. Purustatuna ei ole mune ka käheda kurguga ebamugav süüa.
Munapuder on hea valguallikas. Purustatuna ei ole mune ka käheda kurguga ebamugav süüa. Foto: Andriy Popov/PantherMedia / Andriy Popov

Kähe kurk võib muuta toidu allaneelamise vaevaliseks, kuid on mõni toit ja jook, mida tasub sel juhul eelistada.

Kindlasti ei tasuks söömisest-joomisest kurguvalu tõttu päris loobuda, sest keha vajab paranemiseks energiat ja vedelikku, kirjutab Medical News Today. Sobivad toidud ja joogid võivad valu leevendada ja paranemise protsessi kiirendada.

Kõige parem on kurguvalu korral süüa pehmeid või rahustavaid toite-jooke, näiteks:

  • Külmutatud toidud: Sobib näiteks puuviljadest valmistatud sorbett. Ka lihtsalt jääkuubikud aitavad põletikulist kurku rahustada.
  • Granaatõunamahl: Uuringud on näidanud, et see mahl tõrjub nakkushaigusi ja vähendab põletikku.
  • Banaanid: Pehme ja tervislik puuvili, mida ei ole valus neelata. 
  • Kanasupp: Uuringus on toodud välja, et kanasupil võib olla põletikuvastane toime, see võib aidata hoida hingamisteed avatuna ning leevendada ka kurguvalu sümptomeid.
  • Salvei: Seda taime on kasutatud ravimiseks sajandeid ja sellest võib olla abi ka kurguvalu puhul.
  • Kurkum: Seda kasutatakse tee- või piimapõhistes segudes. Sel vürtsil on täheldatud tervendavat, antiseptilist ja põletikuvastast mõju.
  • Mesi: Maitsev ja rahustav. Teadlased on leidnud, et see looduslik magustaja võitleb efektiivselt nakkushaiguste vastu ja aitab parandada haavu.
  • Ingver: Seda mitmekülgset vürtsi võib kasutada eri moel, näiteks tees või pulbrites. Lisaks aitab see ära hoida iiveldust ja palju teisi tervisehädasid. Uuringud on näidanud, et ingveril on põletikuvastane mõju, mis võib aidata vähendada turset ja valu.
  • Tee: Erisuguse tee joomine muudab kurgu olukorra paremaks.
  • Smuutid ja jogurt: Pehmed toidud, mida saab süüa kõrre abil, annavad haigele vajalikke toitaineid, rahustades samal ajal kurku.
  • Hästi küpsetatud köögiviljad: Porgandid, kapsas, kartulid ja teisedki köögiviljad võivad olla kurguvalu korral sobiv toit, kui need on piisavalt pehmeks keedetud.
  • Munapuder: Munad on hea valguallikas. Purustatuna ei ole neid ka käheda kurguga ebamugav süüa.

Pigem tasuks kurguvaluga vältida neelamist raskendavaid toite, näiteks:

  • Kõvad ja krõmpsuvad toidud: Söögid, millel võivad olla teravad servad, näiteks kreekerid, röstsai, pähklid, toored köögiviljad, võivad muuta neelamise veelgi ebamugavaks.
  • Tsitruselised ja nende mahl: Kuigi paljud inimesed otsustavad nn külmetushaiguste puhul apelsinimahla juua, võib see kurgule hoopiski halvasti mõjuda. Apelsin ja teised tsitruselised on happelised, mis tähendab, et nad ärritavad niigi tundlikku kurku.
  • Hapud, marineeritud või soolatud toidud: Äädikat või soola kasutades valminud söögid võivad muuta kurgupõletiku hullemaks.
  • Tomatimahl ja -kastmed: Happeliste omaduste tõttu ei tasu kurguvalu korral tomateid süüa.
  • Ärritavad vürtsid: Kui mõni vürts mõjub kurgule hästi, siis näiteks tšilli, muskaatpähkel või vürtsikad kastmed võivad muuta põletiku hullemaks.
  • Alkohol: Nii alkohol kui ka seda sisaldav suuvesi võib tekitada kähedas kurgus torkivat tunnet. Samuti on alkoholil vett kehast välja viiv toime ning see ei ole kurguvalu puhul hea.
  • Sigaretid: Kuigi sigaretid pole toit, tasuks neist siiski vähemalt kurguvalu ajaks loobuda. Samamoodi oleks mõistlik vältida passiivset suitsetamist.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles