Ilves kandideerib Eesti presidendiks

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Hendrik Ilves
Toomas Hendrik Ilves Foto: Ove Maidla

(Täiendatud kell 14.07)
Reformierakonna juhatus nimetas täna üheks oma presidendikandidaadiks sotsiaaldemokraat Toomas Hendrik Ilvese, kes on kandideerimiseks ka oma nõusoleku andnud.

Reformierakonna peasekretäri Kristen Michali sõnul esindab Ilves just neid läänelikke väärtusi, mida uuelt presidendilt ootab suurem osa parlamendierakondadest.

«Ta on üks nendest, kes on Eestit välispoliitiliselt edukalt esindanud ja maailmas läbi löönud ning positiivsete eluhoiakutega,» ütles Michal.

Michal kinnitas, et kandideerimisest on räägitud ka Ilvese endaga ja ta on selleks oma nõusoleku andnud.

Varem on Ilves öelnud, et ta ei kandideeri presidendiks.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Ivari Padar ütles, et Ilvese valimine Reformierakonna presidendikandidaadiks näitab väga suurt usaldust ja on tunnustuseks nii sotsidele tervikuna kui ka Toomas Hendrik Ilvesele.

Padari sõnul ei konsulteerinud Reformierakond Ilvese kandidatuuri esitades eelnevalt nende parteiga.

Tema väitel on Ilvesega presidendiks kandideerimise küsimuses mitteametlikul tasandil rääkinud enamik Eesti poliitilisi jõude.

Sotsiaaldemokraadid kogunevad oma presidendikandidaate arutama 2. aprillil ning Toomas Hendrik Ilves on nende peamine eelistus.

Keskerakonna esimehe Edgar Savisaare hinnangul on Reformierakonna esitatud kandidaadid väga väärikad poliitikud ja lugupeetud inimesed, vahendas BNS.

«Samas polekski Reformierakond kedagi teist saanud esitada. Mis puutub sellesse, kas Keskerakond kedagi neist toetab, siis ma arvan, et me esitame ikka omad kandidaadid, mis ei tähenda, et mõni nimi ei või kattuda,» ütles Savisaar valitsuse pressinkonverentsil.

Küsimusele, kes Keskerakonna kandidaatidest võiks Reformierakonna kandiaatidega kattuda, Savisaar BNSi teatel ei vastanud.

Rahvaliidu esimees Villu Reiljan ütles pressiesindaja vahendusel, et Reformierakond on esitanud huvitavad kandidaadid.

«Mis puutub sellesse, kas meie oleme valmis kedagi neist toetama, siis Rahvaliidu esimehena ei ole ma kunagi ennustamisega tegelenud,» ütles Reiljan.

Rahvaliidu esimehe sõnul ei ole nende erakond Toomas Hendrik Ilvesega tema kandideerimist presidendiks arutanud.

Res Publica esimees Taavi veskimägi nimetas Ilvese kandidatuuri positiivseks märgiks sellest, et president suudetakse ära valida juba riigikogus augustikuus.

Veskimägi ei välistanud, et Ilves võib olla ka üheks Res Publica poolt esitatud kandidaadiks.

«Olen seda meelt, et kui Toomas Hendrik Ilves on see isik, kelle suhtes on erakondade vahel lõpuks võimalik konsensusele jõuda, siis Res Publica on Ilvese suhtes kindlasti positiivselt meelestatud,» ütles Veskimägi.

Isamaaliidu esimees Tõnis Lukas ütles Postimehele, et ka nende erakond pole Ilvesega läbirääkimisi pidanud, kuid ei välistanud, et ka Isamaaliit võib Ilvese oma kandidaatide nimekirjas üles seada.

Lukase sõnul on Ilves üks paremaid kandidaate Eesti presidendi kohale ning saaks sellel kohal hästi hakkama.

Isamaaliidu juhatus teeb otsuse presidendikandidaatide suhtes 6. aprilliks.  

Veel esitas Reformierakond täna oma kandidaatideks Paul-Eerik Rummo ja praegune Tartu linnapea Laine Jänes.

«Jänes, Rummo ja Ilves - igaüks neist kannab endas mõnevõrra erinevat sõnumit, kuid Reformierakond on veendunud, et igaühest neist saaks Eestile väärikas president,» sõnas peaminister Andrus Ansip.

Ansipi sõnul on ka Rummo ja Jänes andnud nõusoleku presidendiks kandideerida.

Riigikogu valib presidenti tänavu augustis. Erinevad erakonnad on lubanud oma kandidaadid avalikustada 6. aprilliks. Selleks, et president saaks valitud juba riigikogus, peab kandidaat koguma vähemalt 68 häält.

President Arnold Rüütel ei ole veel teatanud, kas ta kandideerib või mitte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles